The Present Time

Inmiddels is de van origine Jan Aarden duif verder geselecteerd op de zwaarste klassiekers!

Bij de meesten gekruist, bij sommige zuiver gehouden en verder veredeld.

Bij de besten sneller gemaakt, zonder dat dit koste ging van de hardheid. 

Ras x geweld blijft de toverformule!

Een ding werd duidelijk, daar waar de echte raskenmerken verdwenen, ging het ook bergafwaarts met de prestaties. Uiteindelijk zijn het de echte stielmannen die door hun inzicht en kweekmethode (stamvorming) overeind bleven . Aan de top komen is een stuk eenvoudiger dan daar blijven! Het is trouwens eenvoudiger gezegd dan gedaan en alleen diegenen die het topmateriaal hebben zitten kunnen zich eraan wagen.
 
 
Inmiddels zijn ze zeldzaam geworden, die kooien waar de echte rassige kleppers nog zitten. Nog steeds de basis voor duurzaam succes! Ik ben en blijf hier steeds naar op zoek, rassige duiven gemaakt van graniet, zijdezachte pluim, kabels van spieren, goed gepigmenteerd en ogen waar de klas van af druipt Maar wel altijd vele topprestaties kort in het pedigree, want aan papieren duiven hebben we niets. Liefst uit een ingeteelde stam.
 
 
 
Inmiddels is het acht jaar geleden dat ik de 1e versie van dit verhaal schreef en toen het verhaal in 2003 werd geactualiseerd met wapenfeiten uit 2003 kon ik niet vermoeden dat er in de periode van 2004 – 2009 er nog veel meer "koters" gemaakt zou worden.
 
Of er sprake is van de echte Aarden duif is eigenlijk een non issue.  Jan Aarden is al lang dood, maar wat zeker is dat door de continue zware selectie, inzicht en kennis een type duif is ontstaan, waar in de gehele wereld met ontzag over wordt gesproken. Onvermoeibaar en onverslaanbaar op races van meer dan 900 Km. Hulde aan de Nederlandse Marathonduif. Eigenlijk een betere benaming dan de Aarden duif en een hommage aan de mannen die ze verder veredelden. Velen plukken daar, vaak in kruising de vruchten van!
 
Enige wapenfeiten (en ik streef er niet na om volledig te zijn)
 
-      In 2003 noemen we enkele voorbeelden: 1e Nationaal overall St Vincent Raymond Moleveld (Aarden: Sam de Jong x Ligtenberg), de Snelste van Mt de Marsan Jac Steketee met zijn Nachtvlinder (hoofdzakelijk Cools). de 1e Int Asduif IFC 4000 en van de Mistral Gold cup de 710 van AP Overwater (Batenburg met van origine veel inbreng van de Bakker Barendregt duiven), de egweldige prestaties van Philip Geerdink met zijn renstal vol Koos van Dijk duiven (Ligtenberg x Jan Ernest), 1e en 4e Nationaal Perpignan resp. Cees de Baat en Jan Ernest en dit is nog maar een kleine bloemlezing.
 
 
-      Denk ook nog maar eens 2002 maar eens de prestaties van: Nico Volkens (met zijn beroemde Bonte Koppel oa Ligtenberg via Sam de Jong), Thei Berben Haelen (Aarden/Meesters via Thei Hermans), de internationale overwinnaar van Pau (Batenburg: met een belangrijke rol in dit ras van de Bakker Barendregt duiven), de fenomenale Dubbelze zege op Dax ZLU van Ph.Steketee, Anton & Lucy Van der Wegen vlogen weer als vanouds, Notaris Jan Dons met zijn Cools inbreng etc., de prestaties op meerdere hokken van de onverwoestbare Oostenrijk duiven (Kouters, Brügemann etc). In de West Europese Super Marathon zijn wederom vele topklasseringen behaald door de liefhebbers met deze duiven. Als we schatten dat het percentage wellicht meer dan 50% zal zijn zullen we er niet ver naast zitten!    
 
-         de 1e Nat ST Vincent 2005 met voorsprong: zeer zware vlucht Victoria nadat ze het jaar ervoor al naar ik meen de 7e had gewonnen bij Jan Polder (basis Steketee Cools en Batenburg)
 
victoria
 
-         Dezelfde zware ST Vincent en wat later Dax die door de Aardens van Leo Kouters werd opgerold! (basis Oostenrijk)
 
-         de 1e Nat Lourdes en Dax. Beide zeer zware vluchten: Winnaar De Paarsborst van Ko van Dommelen, inmiddels verhuist naar de kweekhokken van de auteur
-         denk eens aan de onwerkelijke uitslagen van Jellema waar duiven van Aarden origine werden gekruist met de Tourniers.
 
 
-         De 1e Nationaal Pau door Supercrack de Blue Diamond van Marco Meijer
 
 
-          het winnen van de 1e WESM marathon titel in het loodzware seizoen 2006 en het behalen van de titel 1e Asduif ZLU ( 2002-2006) door de auteur PdV
 
-         De koters gemaakt met afstammelingen van het hok Jac Steketee. Basishok nr 1 van de grote fond met zijn ingeteelde Cools duiven met een scheutje van Wanroy! 
 
-         Het extreem goede spel van Batenburg vd Merwe in 2006/2007, die vanaf  begin 2000 hun Witbuik Dynastie gingen kruisen met ander fondmateriaal. Tevens kan dit hok gerust als éen van de basishokken van deze tijd worden bestempeld. De referenties van de Witbuik dynastie zijn zeer talrijk! Hierbij moeten we ook de rol van vader Bas Batenburg niet onderschatten!
 
 
 
-         AP Overwater bewandelde die weg al wat langer en zijn Turbo Diesels zij al jaren niet meer weg te denken uit de top.
 
 
-         De Barcelona resultaten van Willem van de Velde uit Boskoop.
 
-      De sublieme prestaties en referenties van de Klamper Dynastie van Corde Heijde. Tientallen zijn met deze duiven geslaagd, denk bijv. aan de 1e Nat.Barcelona bij Frans Bungeneers uit België.
 
 
-         De ongelooflijke resultaten die werden behaald met afstammelingen van het MONTAR koppel van Jan Roelofs, waaronder 3 nationale overwinningen (Volkens)
 
 
-         Het super presteren van Nico Volkens (Ligtenberg via Sam de Jong). Nico kan ook als basishok worden bestempeld. Velen zijn met deze duiven geslaagd (bijv. Bruinenberg)
 
-         De doorbraak van de onverwoestbare Barcelona-Perpignan vliegers van Eric Herbots Zoutleeuw. Als de trein daar op gang is is deze niet meer te stuiten.
 
-      De nachtelijke aankomsten in 2007 bij vele liefhebbers in het Noorden, Midden en Oosten (toch ook met gekruiste duiven van Aarden origine). Denk bijvoorbeeld aan Arjan Beens.
 
-       Het winnen van de titel 1e Nationale Kampioen Meerdaagse fond 2007 en in 2008 het Marathonkampioenschap door P&S Verbeek met hun Sprenkels nazaten. 
 
-       De zeer succesvolle inbreng van de Ernest duiven bij Gerard van Tuyl. De stuntman van de laatste jaren met 1e Internationaal Pau en Barcelona.
 
 
-       De Toon Dynastie (131 Jan de Weert) van Verweij Castricum en Peter de Haan . Hierbij is de Volkens inbreng ook niet te onderschatten.
 
 
 
-       De klasseduiven van de Gebr.Limburg die hun stam opbouwden met nazaten van de Super van Geel!   

Hoe zal het verder gaan?

De komende periode  zullen we op veler verzoek in een aantal artikelen nog eens nader
Ingaan op het “Jan Aarden” verhaal en de bijdrage, die deze duiven hebben geleverd aan de ontwikkeling van het befaamde Nederlandse Marathonsoort! Nog steeds onklopbaar op de zware overnachtfondvluchten.
 
PDV